wtorek, 12 marca 2019

Ryż z mięsem mielonym i kapustą-a'la gołąbki

Uwielbiam gołąbki.Jednak nie przepadam za ich przygotowywaniem. Moja propozycja to ryż wymieszany z mięsem mielonym i kapustą z dodatkiem sosu pomidorowego.Te same składniki ale podane w inny sposób.Smakują tak samo  a przygotowanie jest o wiele szybsze!
W sezonie do sosu polecam dodać świeżych pomidorów.



Składniki:
  • woreczek ugotowanego białego ryżu
  • 500 g mięsa mielonego
  • mała główka kapusty
  • pół szklanki śmietany
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu 
  • sól i pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy drobno i obgotowujemy ok.10 minut.Odcedzamy.
Mięso mielone podsmażamy na oleju,dodajemy sól i pieprz.
Kapustę,ryż i mięso mieszamy razem,podlewamy szklanką bulionu i doprawiamy. 

Do pozostałego bulionu dodajemy śmietanę i przecier,mieszamy i podgrzewamy,Przyprawiamy.Sos można zaciągnąć mąką jeśli chcemy aby był gęsty.
Na talerz wykładamy gołąbki ,polewamy sosem i zajadamy.
Smacznego!

2 komentarze: