piątek, 29 marca 2019

Tort kokosowy "Rafaello"

Tort urodzinowo-imieninowy który zrobiłam dla mojej mamy.Biszkopty przełożone  dżemem malinowym i puszystym kremem kokosowym. 
Wszystkim bardzo smakował.Palce lizać!



Składniki:
  • biszkopt z 6 jaj
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 czekolady białe -razem 200 g
  • 200 ml śmietanki kokosowej
  •  100 g wiórek kokosowych
  • 8 łyżek dżemu malinowego
  • opcjonalnie cukier puder 
  • pralinki rafaello, maliny i wiórki kokosowe  do dekoracji
Śmietankę kremówkę wlewamy do garnka,dodajemy połamaną czekoladę i połowę śmietanki kokosowej.Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się czekolady.NIE GOTUJEMY!!
Studzimy i wkładamy do lodówki ,najlepiej na całą noc.Śmietana musi dobrze się wystudzić aby ubiła się na sztywno.Dlatego najlepiej zrobić to DZIEŃ WCZEŚNIEJ!!

Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 części.
Śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywno.Jeśli ktoś lubi słodkie torty,można dodać cukier puder. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.Dzielimy ją na 3 części.
Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze i nasączamy 1/3 części śmietanki kokosowej.Jeśli śmietanka jest zbyt gęsta można dodać do niej odrobinę wody.
Następnie równo smarujemy 4 łyżkami dżemu malinowego.Na dżem nakładamy 1/3 masy śmietanowej i przykrywamy drugim biszkoptem.Znowu nasączamy ,nakładamy resztę dżemu i masy.
Przykrywamy ostatnim biszkoptem.Nasączamy.Smarujemy i dekorujemy ostatnią częścią masy kokosowej.Obsypujemy wiórkami i dekorujemy malinami oraz pralinkami rafaello. Chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny,
Smacznego!




niedziela, 17 marca 2019

Szyszki z ryżu preparowanego z mlekiem w poszku

Pamiętam je z dzieciństwa kiedy robiła je moja mama,a my z niecierpliwością czekałyśmy aż szyszki zastygną i będą gotowe 😊
Sam przepis jest bardzo prosty ale i efektowny. Fajny pomysł na przyjęcia dla dzieci.



Składniki:
  • pół margaryny (125g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • ćwierć szklanki wody
  • 12 dkg mleka w proszku
  • ryż preparowany ok. 1 szklanka
Margarynę,cukier,kakao i wodę mieszamy razem w garnku i rozpuszczamy na gazie.Gdy tylko się zagotuje,zdejmujemy z ogniai studzimy.Do letniej lub zimnej mieszanki wsypujemy mleko w proszku i ryż,dokładnie mieszamy. Nabieramy mniejsze porcje masy i formujemy,kulamy szyszki.
Odkładamy do lodówki aby dobrze zastygły.
Smacznego!

wtorek, 12 marca 2019

Ryż z mięsem mielonym i kapustą-a'la gołąbki

Uwielbiam gołąbki.Jednak nie przepadam za ich przygotowywaniem. Moja propozycja to ryż wymieszany z mięsem mielonym i kapustą z dodatkiem sosu pomidorowego.Te same składniki ale podane w inny sposób.Smakują tak samo  a przygotowanie jest o wiele szybsze!
W sezonie do sosu polecam dodać świeżych pomidorów.



Składniki:
  • woreczek ugotowanego białego ryżu
  • 500 g mięsa mielonego
  • mała główka kapusty
  • pół szklanki śmietany
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu 
  • sól i pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy drobno i obgotowujemy ok.10 minut.Odcedzamy.
Mięso mielone podsmażamy na oleju,dodajemy sól i pieprz.
Kapustę,ryż i mięso mieszamy razem,podlewamy szklanką bulionu i doprawiamy. 

Do pozostałego bulionu dodajemy śmietanę i przecier,mieszamy i podgrzewamy,Przyprawiamy.Sos można zaciągnąć mąką jeśli chcemy aby był gęsty.
Na talerz wykładamy gołąbki ,polewamy sosem i zajadamy.
Smacznego!

poniedziałek, 11 marca 2019

Ciasteczka z ciasta francuskiego z serkiem mascarpone i malinami

Ekstra szybkie ale i eleganckie ciasteczka na każdą okazję. Proponuję przełożyć je masą niedługo przed podaniem aby ciasto było kruche i delikatne.




Składniki:

  • 1 gotowy blat ciasta francuskiego
  • szklanka malin
  • 150 g serka mascarpone
  • ok.2 łyżki cukru pudru oraz do posypania
Z ciasta wykrawamy szklanką kółka i pieczemy w 200 st.C ok 10 minut aż ciasto się zarumieni.
Maliny miażdżymy widelcem i łączymy z serkiem mascarpone.Dodajemy cukier puder.
Zimne kółeczka z ciasta przekrawamy wzdłuż na pół.Nakładamy masę i przykrywamy .Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!