piątek, 29 marca 2019

Tort kokosowy "Rafaello"

Tort urodzinowo-imieninowy który zrobiłam dla mojej mamy.Biszkopty przełożone  dżemem malinowym i puszystym kremem kokosowym. 
Wszystkim bardzo smakował.Palce lizać!



Składniki:
  • biszkopt z 6 jaj
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 czekolady białe -razem 200 g
  • 200 ml śmietanki kokosowej
  •  100 g wiórek kokosowych
  • 8 łyżek dżemu malinowego
  • opcjonalnie cukier puder 
  • pralinki rafaello, maliny i wiórki kokosowe  do dekoracji
Śmietankę kremówkę wlewamy do garnka,dodajemy połamaną czekoladę i połowę śmietanki kokosowej.Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się czekolady.NIE GOTUJEMY!!
Studzimy i wkładamy do lodówki ,najlepiej na całą noc.Śmietana musi dobrze się wystudzić aby ubiła się na sztywno.Dlatego najlepiej zrobić to DZIEŃ WCZEŚNIEJ!!

Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 części.
Śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywno.Jeśli ktoś lubi słodkie torty,można dodać cukier puder. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.Dzielimy ją na 3 części.
Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze i nasączamy 1/3 części śmietanki kokosowej.Jeśli śmietanka jest zbyt gęsta można dodać do niej odrobinę wody.
Następnie równo smarujemy 4 łyżkami dżemu malinowego.Na dżem nakładamy 1/3 masy śmietanowej i przykrywamy drugim biszkoptem.Znowu nasączamy ,nakładamy resztę dżemu i masy.
Przykrywamy ostatnim biszkoptem.Nasączamy.Smarujemy i dekorujemy ostatnią częścią masy kokosowej.Obsypujemy wiórkami i dekorujemy malinami oraz pralinkami rafaello. Chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny,
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz