sobota, 27 października 2018

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem


Zwykłe naleśniki wypełnione smacznym farszem ze szpinakiem i piersią z kurczaka z odrobiną śmietany i nutą czosnku. 
Efekt  po prostu przepyszny.!  Ja je uwielbiam  z sosem czosnkowym. 
Gorąco polecam!



Z podanego przepisu na farsz wychodzi ok.6-7 porcji.

Składniki:

Naleśniki- przepis znajdziesz tutaj lub tutaj

Farsz:
  • szpinak mrożony 350g
  • 1 mała cebula
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki śmietany

Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • ser żółty do posypania

 Naleśniki smażymy. Szpinak rozmrażamy. 
Kurczaka  i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.Dodajemy szpinak,przeciśnięty prez praskę czosnek,wlewamy smietanę ,sól ,pieprz i dusimy przez 5 minut.
Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy.Zapiekamy w piekarniku 10 minut w 180°C aż ser się rozpuści. 
Smacznego!

sobota, 13 października 2018

Tort biszkoptowy z masą krówkową i bitą śmietaną

Ten tort zrobiłam na urodziny mojego męża. Jest ekstra szybki, zdążyłam go zrobić nim on wrócił z pracy.  
Biszkopt  przekładamy tylko raz i ozdabiamy bitą śmietaną,dzięki temu tort nie jest mdły ani zbyt słodki.
Wszystkim bardzo smakował.
Jeśli imprezują z nami dzieci śmiało można pominąć alkohol w przepisie.


Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy z cukrem ,następnie cały czas ubijając dodajemy kolejno żółtka.Mąki mieszamy razem z proszkiem i przesiewamy do ubitych jaj,powoli mieszając.Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.45 minut w 180 st.C.
Biszkopt studzimy i przekrawamy wzdłuż na pół.

Masa krówkowa:
  • puszka masy krówkowej 300 g
  • ¾ margaryny
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 czekolada mleczna
Oraz
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki posłodzonej wody z cytryną - do nasączania biszkoptu (ja dodałam  łyżkę spirytusu )
Czekoladę rozpuszczamy na parze.
Margarynę ucieramy i po dodajemy po łyżce masy krówkowej.Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i spirytus.

Biszkopt nasączamy połową ponczu,nakładamy krem krówkowy ,smarujemy równo i przykrywamy drugim biszkoptem.Nasączamy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dekorujemy boki oraz wierzch tortu.Schładzamy w lodówce.
Smacznego!

sobota, 6 października 2018

Ciasto 3 BIT


Pyszne ciasto na herbatnikach z budyniem ,masą kajmakową oraz bitą śmietaną. 
Łatwe do przygotowania-bez pieczenia.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień gdy herbatniki zmiękną.
Przepis na małą blaszkę.



Składniki:
  •  ok.60 sztuk  herbatników 
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • pół kostki margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • czekolada do posypania


Budynie gotujemy na 2 szklankach mleka.Dodajemy margarynę i mieszamy mikserem aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Gorący budyń wylewamy na ułożone na blaszce herbatniki.Na budyń układamy kolejną warstwę ciastek i na nie wykładamy masę kajmakową.Równo smarujemy i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i rozkładamy na ciastkach.Posypujemy startą czekoladą i chłodzimy w lodówce.
Smacznego!