poniedziałek, 23 lipca 2018

Likier kokosowy

Domowy likier a`la malibu . Mi on bardzo smakuje,choć przyznam szczerze ,że ja nie za bardzo przepadam za  kokosem. 
Jest gęsty,kremowy i delikatny w smaku. Szybko znika na spotkaniu ze znajomymi lub rodzinką.
Ilość alkoholu możemy zwiększyć lub zmniejszyć wedle uznania a wiórki można wykorzystać np.do ciasta.
Ja go zrobię napewno jeszcze nie raz!



Składniki:
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 300 ml spirytusu
  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 200-250 ml przegotowanego zimnego mleka
 
Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem (najlepiej w słoiku) i szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni.

Po tym czasie wiórki odsączamy,spirytus mieszamy z mlekiem skondensowanym i zwykłym.Przelewamy do butelki i zakręcamy.Schładzamy  w lodówce.

Na zdrowie:-)

środa, 18 lipca 2018

Deser z czereśniami,bitą śmietaną i wiśniówką


Czereśniowa galaretka z nutą cynamonu i delikatną masą śmietankową tworzą naprawdę zgrany duet.
Do tego biszkopt nasączony wiśniówką-idealne połączenie.  
Deser tylko dla dorosłych!  Nie zabierze nam wiele czasu a jest pyszny! 
Świetnie smakuje ze świeżych owoców,ale można użyć także czereśni mrożonych lub z kompotu. 
Jeden z najlepszych deserów,które robiłam.     



Składniki:
  • 300 g czereśni
  •  mały cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 250g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 8 biszkoptów
  • 100 ml wiśniówki
  • migdały i starta czekolada do dekoracji

Czereśnie myjemy,drylujemy,przecinamy na pół i wrzucamy do garnka.Dodajemy cukier waniliowy,cynamon i chwilę smażymy,aż czereśnie puszczą sok.Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody.Wlewamy do czereśni,dodajemy połowę wiśniówki.
Śmietankę ubijamy,dodajemy mascarpone,mieszamy.
Do pucharków wkładamy biszkopt,nasączamy wiśniówką. 
¾ części śmietany dzielimy i rozkładamy do pucharków.Gdy galaretka zacznie tężeć,wylewamy na śmietankę.Na wierzch dajemy pozostałą część śmietany .Dekorujemy migdałami i czekoladą.
Smacznego!

niedziela, 8 lipca 2018

Sałatka z pomidorem i ogórkiem kiszonym

Tę sałatkę pamiętam z dzieciństwa. Jadłam ją zawsze ze świeżą bułką z masłem.
Świetna na śniadanie,do obiadu,pracy czy nawet do grilla.
Niebo w gębie!


Składniki:
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki kiszone
  • mała cebulka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majonezu lub śmietany
Pomidora kroimy  w grubą kostkę.Dodajemy ogórki pokrojone w plasterki lub półksiężyce i cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Dodajemy śmietanę oraz doprawiamy.
Smacznego!

czwartek, 5 lipca 2018

Ogórki z miodem -przetwory na zimę


Słodko-kwaśne ogórki pachnące koperkiem i czosnkiem .Są chrupkie i jędrne ,dzięki temu że nie obieramy ich ze skórki.Nie tylko dobry dodatek do obiadu ale również świetna zagryzka na imprezę..:-)                   
Ja je uwielbiam !



Potrzebujemy:
  • 2 kg ogórków
  • gorczyca
  • czosnek
  • koper


Zalewa:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4,5 szklanki wody przegotowanej letniej
  • 1,5 szklanki octu
  • 9 łyżek miodu naturalnego
  • sól do smaku



Ogórki  myjemy i kroimy w plasterki lub na ćwiatki. .Układamy ciasno w umytych i wyparzonych słoikach.Do każdego słoika litrowego  wsypujemy ½ łyżeczki gorczycy,wrzucamy 2-3 ząbki czosnku i wkładamy koszyczek kopru.
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.Zalewamy ogórki,zakręcamy i pasteryzujemy 5-7 minut.
Smacznego!

W krainie miodem płynącej... 5.

środa, 4 lipca 2018

Domowe mięso ze słoika

Pyszne mięso ze słoika domowej roboty.
 Dzięki żelatynie  w słoiku wytworzy się pyszna galaretka,którą możemy rozsmarować sobie na chlebie. Jeśli nie zależy nam na  galaretce możemy śmiało pominąć żelatynę.Mięso będzie również smakowite.Gwarantuję!
Mięsko z domowych słoiczków jest napewno zdrowsze ,nie ma żadnych konserwantów ,no i wiemy co jemy ;-)
Słoiczki możemy zabrać ze sobą praktycznie wszędzie,na wycieczkę,piknik,do pracy,świetne na kanapkę czy obiad..
Z 1 kg mięsa  wychodzi mi 4-5 słoiczków 0,5 litrowych.



Składniki:
  • mięso z szynki ,biodrówki lub łopatka
  • sól
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • liść laurowy
  • żelatyna
Mięso myjemy,kroimy w większą kostkę ok.3 cm.Solimy z każdej strony. Odkładamy do lodówki nawet na dobę.
Do umytych i wyparzonych słoików nakładamy mięso.Do każdego słoiczka ok. 350 ml wrzucamy po 2 ziarenka ziela angielskiego ,pieprzu i 1 liść laurowy.
 Do pół szklanki wody wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny.Podgrzewamy do rozpuszczenia się żelatyny. Pół szklanki gotowej wymieszanej żelatyny wystarcza na 6 słoiczków.
Do każdego słoiczka o pojemnośći 350 ml wlewamy po 2 łyżki rozpuszczonej już żelatyny.Słoiki zakręcamy i gotujemy przez ok.45minut.Zostawiamy do ostygnięcia i na drugi dzień gotujemy drugi raz ok.30 minut.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

poniedziałek, 2 lipca 2018

Sałatka z fasolki szparagowej i jajek


Błyskawiczna tania i prosta do zrobienia sałatka z fasolki szparagowej i jajek. 
Sycąca,pożywna i zdrowa!


Składniki:
  • 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 5 jajek
  • sól i pieprz do smaku
  • ok.5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki keczupu

Fasolkę myjemy,odcinamy końce i gotujemy w osolonej wodzie.Studzimy i kroimy na mniejsze kawałki ok.2-3 cm.Jajka gotujemy na twardo.Kroimy w mniejszą kostkę.Mieszamy z majonezem.Dodajemy sól,pieprz i keczup do smaku.
Smacznego!

niedziela, 1 lipca 2018

Piersi z kurczaka po francusku

Smaczne placuszki z drobno pokrojonej piersi kurczaka.
Świetne do obiadu czy na przegryzkę.
Dzieci je bardzo lubią.Dobrze smakują ciepłe,zaraz po usmażeniu ,jak i zimne jako przekąska.Można dodać do nich garstkę startego żółtego sera.


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę,wrzucamy do miski i dodajemy resztę składników.Wszystko razem dokładnie mieszamy,przyprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!!