Orzeźwiający
i lekki torcik z kremem na bazie śmietanki,mascarpone i cukierków miętowych.
Idealny na upalne ,letnie dni!
Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm.
Składniki:
Na biszkopt:
- 3 jaja
- pół szklanki oleju
- ¼ szklanki wody
- ½ szklanki cukru + 3 łyżki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Wodę,olej ,cukier i kakao mieszamy razem i zagotowujemy. Studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy z 3 łyżkami cukru,następnie
dodajemy żółtka oraz wystudzoną mieszankę kakaową.Mieszamy mikserem.Mąkę
mieszamy z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy do jajek i delikatnie
mieszamy.Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.35-40 minut w 180°C.
Studzimy.
Masa miętowa:
- 20 dag landrynek miętowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- ok.2 łyżki żelatyny*
Landrynki wsypujemy do ¾ szklanki
wody, podgrzewamy i rozpuszczamy cukierki. Nie gotujemy! Do ciepłego płynu
wsypujemy i rozpuszczamy żelatynę.
Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.Dodajemy serek
mascarpone.Następnie wlewamy do niej zimne landrynki z żelatyną.Mieszamy
mikserem na najniższych obrotach i chłodzimy.
* Może się zdarzyć ,że masa nie
będzie chciała stężęć. Zależy to od cukierków jakich używamy. Musimy wtedy
dodać jeszcze łyżkę żelatyny rozpuszczoną w wodzie(wody nalewamy tyle aby tylko
przykryła żelatynę-podgrzewamy,rozpuszczamy i ostudzoną wlewamy do masy).
Tężęjącą masę wylewamy na biszkopt.Dekorujemy białą i ciemną czekoladą
oraz listkami świeżej mięty.
Smacznego!