sobota, 12 maja 2018

Zupa botwinka z jajkiem


Pyszna wiosenna zupa na wywarze z warzyw o delikatnym i kremowo-śmietankowym smaku.
Szybka,zdrowa i tania!  Z ugotowanym jajkiem i świeżym koperkiem smakuje rewelacyjnie!



Składniki:
  • pęczek botwinki z liśćmi
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka -korzeń
  • ½ selera
  • ½ pora
  •  1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • ok.150 ml śmietanki
  • łyżka soku z cytryny
  • świeży koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe


Marchewki,pietruszkę,seler,por i cebulę myjemy,obieramy ,zalewamy ok.2 litrami wody,wrzucamy pieprz,ziele,liście laurowe i gotujemy  na wolnym ogniu ok.30 minut.
Po tym czasie warzywa wyjmujemy, a do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki ,buraczki,łodygi i liście. Warzywa z wywaru możemy wykorzystać do sałatki.Gotujemy 10 minut.Śmietanę hartujemy( wlewamy do niej kilka chochel gorącej zupy) i wlewamy do garnka.Dodajemy sok z cytryny,posiekany koperek,doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z ugotowanymi jajkami.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz