Pyszna
wiosenna zupa na wywarze z warzyw o delikatnym i kremowo-śmietankowym
smaku.
Szybka,zdrowa i tania! Z
ugotowanym jajkiem i świeżym koperkiem smakuje rewelacyjnie!
Składniki:
- pęczek botwinki z liśćmi
- 3 marchewki
- 1 pietruszka -korzeń
- ½ selera
- ½ pora
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- ok.150 ml śmietanki
- łyżka soku z cytryny
- świeży koperek
- sól i pieprz do smaku
- 4 jaja ugotowane na twardo
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Marchewki,pietruszkę,seler,por i cebulę myjemy,obieramy ,zalewamy ok.2
litrami wody,wrzucamy pieprz,ziele,liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu ok.30 minut.
Po tym
czasie warzywa wyjmujemy, a do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki
,buraczki,łodygi i liście. Warzywa z wywaru możemy wykorzystać do
sałatki.Gotujemy 10 minut.Śmietanę hartujemy( wlewamy do niej kilka chochel
gorącej zupy) i wlewamy do garnka.Dodajemy sok z cytryny,posiekany
koperek,doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z ugotowanymi jajkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz