niedziela, 20 maja 2018

Torcik miętowy


Orzeźwiający i lekki torcik z kremem na bazie śmietanki,mascarpone i cukierków miętowych.
Idealny na upalne ,letnie dni!



Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm.

Składniki:
Na biszkopt:
  • 3 jaja
  • pół szklanki oleju
  • ¼ szklanki wody
  • ½ szklanki cukru + 3 łyżki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Wodę,olej ,cukier i kakao mieszamy razem i zagotowujemy. Studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy z 3 łyżkami cukru,następnie dodajemy żółtka oraz wystudzoną mieszankę kakaową.Mieszamy mikserem.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy do jajek i delikatnie mieszamy.Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.35-40 minut w 180°C. Studzimy.

Masa miętowa:
  • 20 dag landrynek miętowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • ok.2 łyżki żelatyny*

Landrynki  wsypujemy do ¾ szklanki wody, podgrzewamy i rozpuszczamy cukierki. Nie gotujemy! Do ciepłego płynu wsypujemy i rozpuszczamy  żelatynę. Studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.Dodajemy serek mascarpone.Następnie wlewamy do niej zimne landrynki z żelatyną.Mieszamy mikserem na najniższych obrotach i chłodzimy.

*   Może się zdarzyć ,że masa nie będzie chciała stężęć. Zależy to od cukierków jakich używamy. Musimy wtedy dodać jeszcze łyżkę żelatyny rozpuszczoną w wodzie(wody nalewamy tyle aby tylko przykryła żelatynę-podgrzewamy,rozpuszczamy i ostudzoną wlewamy do masy).

Tężęjącą masę wylewamy na biszkopt.Dekorujemy białą i ciemną czekoladą oraz listkami świeżej mięty.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz