Łatwe do przyrządzenia a przy tym pyszne i wypróbowane przepisy na ciasta,słodkości i wiele innych ,nie tylko na słodko:-)
▼
niedziela, 25 lutego 2018
Napoleonka
Smak napoleonki kojarzy mi się z dzieciństwem i domem... Niektórzy robią napoleonkę z ciasta francuskiego.Ja mam przepis z zeszytu mojej mamy. Moja napoleonka składa się z dwóch blatów ciasta kruchego przełożonego pyszną masą budyniową.Masa jest zwarta,nie wypływa a ciasto jest kruche i delikatne. Przepis na dużą blaszkę.
Składniki: Na ciasto:
60 dkg mąki
1 i ¾ kostki margaryny
1 jajko
4 łyżki śmietany
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto.Dzielimy na 2 części i pieczemy kolejno 2 placki w 170⁰C ok.20-25 minut na złoty kolor. Masa :
1 szklanka cukru
3 jajka
2 cukry waniliowe
¾ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 litr mleka
Cukry i jajka należy połączyć ze sobą i dobrze roztrzepać.Następnie dodajemy obie mąki i dobrze mieszamy na gładką,jednolitą masę. Do gotującego się mleka wlewamy powoli jajka z mąką,cały czas mieszając,aby nie porobiły się grudki.Gotujemy do momentu aż masa będzie miała konsystencję budyniu.Gorący budyń wylewamy na jeden placek i przykrywamy drugim.Posypujemy cukrem pudrem i studzimy kilka godzin,najlepiej całą noc.
To ciasto ma chyba już ze 100 lat i wciąż te najstarsze przepisy są najlepsze ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga o pieczeniu i gotowaniu: https://bitasmietanka.blogspot.com
Dziękuję bardzo.Z chęcią zajrzę na twojego bloga:-)
OdpowiedzUsuń