Większośc
moich tortów robię według jednej
receptury. Lubię torty lekkie i puszyste . Nie robię mas na margarynie tylko używam bitej śmietany.
Wykonanie nie jest trudne,torty w smaku nie są mdłe ani zbyt słodkie. Aby otrzymać kolorową śmietanę należy dodać kilka kropli barwnika spożywczego.
Zawsze wszystkim smakują.Naprawdę polecam!
Podstawa tortowa:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 180 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek.Następnie ubijamy białka z cukrem na
puszystą masę.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo wsypujemy do
ubitych jajek i delikatnie mieszamy.Wlewamy do formy o średnicy 26 cm .Pieczemy
ok.50 minut w 160°C. Studzimy.
Oprócz tego potrzebujemy:
- 600 ml śmietany 36%
- dżem -smak jaki lubisz
- pół szklanki cukru pudru
- opakowanie śmietan-fixu
- pół szklanki przegotowanej wody z 2 łyżkami soku z cytryny -do nasączenia.
Schłodzoną w lodówce śmietanę
ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy pół szklanki cukru pudru i
śmietan-fix.
Biszkopt przekrawamy na 3 części.Pierwszy nasączamy 1/3 wody z sokiem cytryny.Smarujemy połową
dżemu.Na dżem nakładamy 3 łyżki śmietany.Przykrywamy drugim
biszkoptem,nasączamy ,smarujemy dżemem i znów 3 łyżki śmietany.Ostatni biszkopt
nasączamy,smarujemy boki, wyrównujemy górę i dekorujemy według własnego uznania
i fantazji ;-)
Przechowujemy w lodówce.Smacznego!
wspaniały tort napatrzec sie nie mogę
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowa :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam