wtorek, 2 stycznia 2018

Ciasto Hortex

Pyszne ciasto z masą jajeczno-kakaową z rodzynkami i płatkami migdałowymi namoczonymi w alkoholu na biszkopcie.Nie polecam robić w upalne dni,gdyż masa może się zwarzyć.




Składniki:



  • biszkopt z kakao z 3 jajek
Masa:
  •   6 jajek -  w temperaturze pokojowej
  •  2 margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżki żelatyny
  • pół szklanki mleka
oraz do masy:
  • 100 ml spirytusu
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka migdałów w płatkach
Dzień wcześniej rodzynki i migdały wrzucamy do słoika, zalewamy spirytusem ,zakręcamy i odstawiamy.

Jaja wyparzamy i ubijamy je na puszystą masę z cukrem. Margarynę ucieramy mikserem,nastepnie cały czas miksując dodajemy po łyżce ubite jajka.Masę jajeczną wlewamy powoli aby nam sie nie zwarzyły.Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku i chłodne wlewamy do masy oraz dodajemy przesiane kakao.Na koniec wsypujemy rodzynki i migdały oraz delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na parę godzin.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz