niedziela, 31 grudnia 2017

Tort śmietankowy z mascarpone i dżemem tuskawkowym

Ten torcik zrobiłam na 1 urodziny mojego synka.Biszkopty przełożone dżemem truskawkowym i masą z bitej śmietany i mascarpone.Tort ozdobiłam masą zabarwioną barwnikiem spożywczym  oraz zwierzątkami cukrowymi.



Składniki:
  •  3 blaty biszkoptowe o średnicy 26-28 cm
  • 8 łyżek dżemu truskawkowego
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  •  250 g serka mascarpone
  • pół szklanki wody przegotowanej z łyżeczką cukru i soku z cytryny
  • kilka kropel barwnika spożywczego niebieskiego 
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i łączymy z serkiem mascarpone mikserem na najniższych obrotach.
Jeden z biszkoptów nasączamy kilkoma łyżkami wody.Nakładamy  4 łyżki dżemu,równo smarujemy. Na dżem dajemy 5 łyżek masy śmietanowej.Przykrywamy drugim biszkoptem.Nasączamy i smarujemy dżemem oraz smietaną.Nakładamy 3 biszkopt  i również go nasączamy.Odkładamy część masy i dajemy do niej kilka kropel barwnika spożywczego.Nakładamy na  wierzch i boki tortu oraz dekorujemy.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz