środa, 17 czerwca 2020

Ogórki kiszone


Sezon na ogórki już się zaczyna ,więc zapraszam 😊
Kiszone najlepsze ❣
Ten przepis jest wypróbowany i naprawdę dobry.Na 1 litr wody daję 2 płaskie łyżki soli.
A oto mój sekret -ogórki zalewam gorącą wodą  !




Składniki:

  •  2 kg ogórków gruntowych świeżych
  • czosnek
  • korzeń lub liście chrzanu
  • koper
  • 2 litry wody
  • 4 łyżki soli

Umyte ogórki układamy ciasno w wyparzonych słoikach.Pomiędzy wkładamy ząbki czosnku,chrzan i koper.
Ogórki zalewamy zagotowaną wodą z solą i zakręcamy.Gdy ostygną wynosimy do spiżarni.
Smacznego!

czwartek, 11 czerwca 2020

Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

Jajka gotowane na twardo faszerowane suszonymi pomidorami. Naprawdę bardzo pyszna wersja.Polecam gorąco !!


Składniki:

  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • ok.5 -6 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki majonezu
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • ser feta -może być ale nie musi
Jajka przekrawamy wzdłuż na pół.Wyciągamy żółtka i rozgniatamy je widelcem.
Pomidory odsączamy z zalewy i drobno kroimy.
Dodajemy do żółtek,mieszamy dokładnie z majonezem i przyprawiamy solą i pieprzem.Nakładamy farsz na jajka,dekorujemy serem feta i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!!






wtorek, 9 czerwca 2020

Domowa pizza na drożdzowym cieście

Ten przepis na ciasto do pizzy jest jedyny jaki mam i którego używamy z moją mamą od wielu lat.
Ciasto nie wychodzi grube i jest delikatne .
Pizzę można zrobić z czym tylko chcemy ,dodajemy to co lubimy.
Nasza ulubiona to pizza z kiełbasą,cebulą,papryką ,pomidorem i sos czosnkowy 🍕🥰
Pyszna jest też z tuńczykiem,cebulą,papryką i kukurydzą. I ser oczywiście 😉
Przepis na dużą blaszkę.




Składniki:
  • 40 g drożdzy
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wody ciepłej
  • szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto.
Równo rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i  zostawiamy do wyrośnięcia na ok.30 minut.

W tym czasie przygotowujemy dodatki,podsmażamy mięso,kiełbasę i kroimy warzywa.
Spód zawsze smaruję sosem pomidorowym i oprószam ziołami prowansalskimi lub suszonym oregano i bazylią.
Nakładamy dodatki wedle uznania i pieczemy ok.15-20 minut w 180 st.C.
Smacznego!!





niedziela, 7 czerwca 2020

Sałata z sosem winegret z miodem i octem jabłkowym

Dziś u mnie do schabowego i ziemniaczków ,ale polecam tę sałatę do mięs i kiełbasy z grilla😊
Sos robi się mega szybko,wystarczy wszystko wymieszać. Polecam jednak dodać sos do sałaty dosłownie na 3 minuty przed podaniem.Sałata będzie chrupiąca i świeża.
Sałaty możemy użyć jaką lubimy,u mnie zawsze masłowa ❣
Dodać możemy do niej co chcemy- pomidorki,cebulę,rzodkiewkę,kukurydzę lub ogórek zielony.
U mnie pomidory,papryka,kukurydza i ser feta 🥗🥰



Składniki:

SOS:

  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Można to zrobić nawet parę godzin przed podaniem ,wtedy sos fajnie się ''przegryzie''.

Sałatę rwiemy na kawałki,dodajemy ulubione dodatki.
Przed samym podaniem polewamy sosem i smacznego!!