Dziś u mnie ciasto kruche z rabarbarem i pianką budyniową ❣
Ciasto te można robić z dowolnymi owocami.Do tej pory robiłam je najczęściej z porzeczkami ,truskawkami. Aż nie spróbowałam z rabarbarem..🤩
Przepis na ciasto w linku poniżej
https://dziuniagotuje.blogspot.com/2018/08/ciasto-kruche-z-porzeczkami-i-pianka.html?m=0
Łatwe do przyrządzenia a przy tym pyszne i wypróbowane przepisy na ciasta,słodkości i wiele innych ,nie tylko na słodko:-)
▼
wtorek, 28 kwietnia 2020
środa, 15 kwietnia 2020
Gulasz z mięsa mielonego
Danie które znam od dzieciństwa.Mój mąż i syn bardzo lubią gulasz z kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym.
Gulasz z mięsa mielonego świetnie smakuje z ziemniakami,kaszą lub ryżem.
Dosłownie w 30 minut przygotujemy obiad naprawdę smaczny i syty.
Przepis oczywiście od mojej mamy.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (ja kupuję w kawałku karczek lub łopatkę i sama mielę je w domu)
- olej do smażenia
- 2 łyżki mąki pszennej
- pół kostki rosołowej
- pieprz i sól do smaku
- 100 ml śmietany 18%-moja mama robiła i robi do dzisiaj bez śmietany i też jest smaczne
Na osobnej patelni wlewamy 3-4 łyżki oleju,rozgrzewamy i dodajemy mąkę.Mieszamy dokładnie cały czas.Gdy mąka się przysmaży łączymy mięso z zasmażką i mieszamy aż do zagotowania.Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
sobota, 11 kwietnia 2020
piątek, 10 kwietnia 2020
Kruche babeczki z kremem budyniowym
Babeczki z ciasta kruchego z kremem budyniowym i galaretką.
Pamiętam jak mama robiła właśnie takie babeczki na każde święta, obowiązkowo w Wielkanoc i Boże Narodzenie. Dekorowała je kremem budyniowym,galaretkami w różnych kolorach,rodzynkami albo owocami.
Babeczki rozkładała na tacach a my co chwila podbierałyśmy po jednej.
Do kremu budyniowego można użyć budyniu czekoladowego.
Z podanych składników wychodzi ok.30 sztuk babeczek. Moje foremki mają górną średnicę 6 cm.
Składniki:
Krem budyniowy :
Zimny budyń miksujemy dokładnie z miękką margaryną. Krem można dosłodzić cukrem pudrem.
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Gdy zastygnie kroimy w kostkę.
Wystudzone babeczki dekorujemy wedlug uznania.
Pamiętam jak mama robiła właśnie takie babeczki na każde święta, obowiązkowo w Wielkanoc i Boże Narodzenie. Dekorowała je kremem budyniowym,galaretkami w różnych kolorach,rodzynkami albo owocami.
Babeczki rozkładała na tacach a my co chwila podbierałyśmy po jednej.
Do kremu budyniowego można użyć budyniu czekoladowego.
Z podanych składników wychodzi ok.30 sztuk babeczek. Moje foremki mają górną średnicę 6 cm.
Składniki:
- 1 margaryna
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
Krem budyniowy :
- 1 budyń śmietankowy
- 400 ml mleka
- 100 g margaryny
Zimny budyń miksujemy dokładnie z miękką margaryną. Krem można dosłodzić cukrem pudrem.
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Gdy zastygnie kroimy w kostkę.
Wystudzone babeczki dekorujemy wedlug uznania.
Surówka z selera z rodzynkami
Jak dla mnie to najlepsza surówka do obiadu .
Super połączenie selera ze słodkimi rodzynkami i majonezem. Pycha!!
Składniki:
Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach .Skrapiamy sokiem z cytryny ,dodajemy rodzynki ,majonez. Mieszamy,doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Super połączenie selera ze słodkimi rodzynkami i majonezem. Pycha!!
Składniki:
- pół selera -korzeń
- garść rodzynek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach .Skrapiamy sokiem z cytryny ,dodajemy rodzynki ,majonez. Mieszamy,doprawiamy do smaku.
Smacznego!
niedziela, 5 kwietnia 2020
Wielkanocne pisanki
Jak co roku upiekłam kruche ciasteczka z lukrem na Niedzielę Palmową.
Mój synek co chwilę po nie sięga :-))
Przepis poniżej;
https://dziuniagotuje.blogspot.com/2018/03/wielkanocne-kruche-pisanki.html
Mój synek co chwilę po nie sięga :-))
Przepis poniżej;
https://dziuniagotuje.blogspot.com/2018/03/wielkanocne-kruche-pisanki.html
Babka Zebra
Zapraszam na Wielkanocna babkę "Zebrę".
Nie potrzeba do niej margaryny, jest wilgotna w środku i mięciutka.
Długo zostaje świeża. Zawsze wychodzi super!
Przepis na dużą formę o średnicy ok. 23 cm.
Składniki:
Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę.Dodajemy po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,olej i na końcu wrzątek.Cały czas miksujemy.
Ciasto dzielimy na dwie części.do jednej dodajemy 2 łyżki mąki a do drugiej kakao.Dokładnie mieszamy.
Formę smarujemy margaryną.Wylewamy na zmianę raz jasne,raz ciemne ciasto.Pieczemy ok.50 minut w 180 st.C.
Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy.Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Nie potrzeba do niej margaryny, jest wilgotna w środku i mięciutka.
Długo zostaje świeża. Zawsze wychodzi super!
Przepis na dużą formę o średnicy ok. 23 cm.
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2,5 szklanki mąki +2 łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżki kakao
- cukier puder do posypania
Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę.Dodajemy po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,olej i na końcu wrzątek.Cały czas miksujemy.
Ciasto dzielimy na dwie części.do jednej dodajemy 2 łyżki mąki a do drugiej kakao.Dokładnie mieszamy.
Formę smarujemy margaryną.Wylewamy na zmianę raz jasne,raz ciemne ciasto.Pieczemy ok.50 minut w 180 st.C.
Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy.Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!