niedziela, 11 lutego 2018

Jeżynówka

Jeżynówkę zrobiłam w sierpniu,kiedy nazbierałam razem z mamą parę kilo jeżyn.Poczytałam trochę i zrobiłam ją według własnego przepisu.Wyszła pyszna i aromatyczna!



Składniki:

  • 1 kg jeżyn
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l spirytusu lub 1 litr czystej białej wódki

Jeżyny płuczemy,osuszamy,wkładamy do słoja,przesypując je cukrem.Zamkniety słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 dni.Następnie wlewamy spirytus lub wódkę i odstawiamy w ciepłe lecz ciemne miejsce na kolejne 10 dni.W tym czasie kilka razy potrząsamy sloikiem.
Po 10 dniach zlewamy wszystko ,przecedzamy przez sitko ,wlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne ciemne miejsce aby dojrzała. Owoce mozna wykorzystac do ciasta lub deseru.Po ok. 6 miesiącach nalewka jest gotowa do spożycia.

Swojskie alkohole

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz