Łatwe i
szybkie a przy tym pożywne tortille z farszem z mięsa mielonego z fasolą
,papryką oraz szczyptą chili..
Idealne na przystawkę, przekąskę lub jako danie
obiadowe Świetnie smakuje z sosem
czosnkowym.
Coś dla miłośników pikantnej
kuchni!
Składniki:
- 4-5 sztuk placków tortilli
- 500 g mięsa mielonego z łopatki lub karczku
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- mała puszka czerwonej fasoli ok.120 g
- mała puszka kukurydzy ok.120 g
- mała puszka pomidorów
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka chili
- sól i pieprz do smaku
Na sos czosnkowy:
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Mięso mielone podsmażamy,dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i
paprykę,solimy.Następnie dodajemy fasolę ,kukurydzę i pomidory z puszki.Chwilę
dusimy.Na koniec łączymy z przecierem,doprawiamy solą ,pieprzem i chili.Jeśli
lubimy doprawiamy na ostro.
Czosnek przeciskamy przez praskę,oprószamy solą.Po 5 minutach dodajemy
majonez, jogurt i dokładnie mieszamy.
Na tortille nakładamy gorący farsz,zwijamy, polewamy sosem czosnkowym i
zajadamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz