sobota, 20 stycznia 2018

Naleśniki puszyste jak biszkopty

Ciasto  na naleśniki z tradycyjnych składników,tylko wykonane w inny sposób.Dzięki ubitej pianie z białek  naleśniki są bardzo puszyste i smaczne.
Z podanych składników wychodzi około 15 sztuk.



 Składniki:                     
  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mleka
  • 30 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

Żółtka miksujemy z cukrem, mlekiem i mąką wymieszaną z proszkiem i solą.Dodajemy olej ( dzięki niemu nalesniki nie będą przywierały).Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy  razem z ciastem .Chochelką wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron na złoto.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz