Przepis nawet dla tych początkujących cukierników:-)
Składniki:
- 3 blaty biszkoptowe o średnicy 26-28cm
- 20 dag czekolady mlecznej
- 10 dag czekolady gorzkiej
- 0,5 l śmietanki kremówki 36%
- 8 łyżek dżemu wiśniowego
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych
- 0,5 szklanki przegotowanej wody z cytryną-można dodać kilka łyżek likieru kokosowego
Czekoladę kruszymy,wrzucamy do śmietanki i podgrzewamy do momentu aż czekolada się rozpuści,ale nie gotujemy!!!
Cały czas mieszamy.Zdejmujemy z ognia i studzimy,następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
Potym czasie ubijamy czekoladową śmietanę.
Jeden biszkopt nasączamy,smarujemy dżemem,cienką warstwą śmietany i posypujemy łyżką wiórków.Przykrywamy drugim biszkoptem i powtarzamy czynności.Na wierzch kładziemy trzeci placek.Nasączamy,smarujemy i dekorujemy resztą kremu.Posypujemy wiórkami.
Smacznego!
Mmm, wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:-)
Usuń