sobota, 27 stycznia 2018

Tort hawajski z czekoladową bitą śmietaną,dżemem wiśniowym i wiórkami kokosowymi

Przepyszny tort z lekką masą z bitej śmietanki i czekolady,przełożony dżemem wiśniowym  z dodatkiem wiórek kokosowych. Idealne połączenie !
Przepis nawet dla tych początkujących cukierników:-)


Składniki:
  • 3 blaty biszkoptowe o średnicy 26-28cm
  • 20 dag czekolady mlecznej
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 0,5 l śmietanki kremówki 36%
  • 8 łyżek dżemu wiśniowego
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki przegotowanej wody z cytryną-można dodać kilka łyżek likieru kokosowego
Przygotowanie:
Czekoladę kruszymy,wrzucamy do śmietanki i podgrzewamy do momentu aż czekolada się rozpuści,ale nie gotujemy!!!

Cały czas mieszamy.Zdejmujemy z ognia i studzimy,następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
Potym czasie ubijamy czekoladową śmietanę.
Jeden biszkopt nasączamy,smarujemy dżemem,cienką warstwą śmietany i posypujemy łyżką wiórków.Przykrywamy drugim biszkoptem i powtarzamy czynności.Na wierzch kładziemy trzeci placek.Nasączamy,smarujemy i dekorujemy resztą kremu.Posypujemy wiórkami.
Smacznego!

2 komentarze: