niedziela, 28 stycznia 2018

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Bardzo łatwy przepis na drożdzowca,który nie wymaga wyrabiania.Mozna go zrobić dodając ulubione owoce, ser  lub budyń.
Pyszny jest także bez dodatków,ciasto drożdzowe z kruszonką najlepsze jest świeże ze szklanką ciepłego mleka..



Przepis na dużą blachę.

Składniki:
Ciasto:
  • 10 dag drożdzy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka rozmącone widelcem
  • 4,5 szklanki maki
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia


Kruszonka:
  • 15 dag margaryny
  • 15 dag mąki       
  • 15 dag cukru

Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy i wkładamy  ciasto do lodówki.

Drożdze rozkruszamy,po kolei dodajemy do miski wszystkie produkty.Nie mieszamy.Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.Po tym czasie dokładnie mieszamy ciasto.Posypujemy kruszonką.Pieczemy ok.35-40 minut w 170°C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz