wtorek, 28 maja 2019

Tort biszkoptowy z galaretką truskawkową i musem czekoladowym


Chyba każdy wie,że truskawki i czekolada to idealne połączenie.
Lekki i kremowy torcik z musem czekoladowym,galaretką truskawkową i bita  śmietana. 
Świetny na każdą okazję.A smak -kapitalny!



Składniki:
Bidzkopt:
tortownica o średnicy 26 cm
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek.Następnie ubijamy białka na sztywną pianę ,stopniowo dodając cukier.Kiedy piana jest ubita dodajemy kolejno żółtka ,cały czas miksując.Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy do jajek i mieszamy drewnianą łyżką powoli w jednym kierunku.
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.Masę przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy i pieczemy przez 40-45 minut.
Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy i przekrawamy wzdłuż na 3 części.

Galaretka truskawkowa:
  • 300 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Truskawki miksujemy na gładką masę.
Galaretki rozpuszczamy  w 2 szklankach wody.Gdy zaczną tężec wlewamy je do truskawek.

Mus  czekoladowy:
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki wody (żelatynę z wodą podgrzewamy do rozpuszczenia ale nie gotujemy!!)
Jaja sparzamy wrzątkiem.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Czekoladę rozpuszczamy na parze i miksujemy ją z żółtkami.Należy chwilę odczekać żeby czekolada nie była za gorąca.Dodajemy rozpuszczoną żelatynę.Mieszamy dokładnie z pianą z białek.

Na pierwszy biszkopt wykładamy  tężejącą masę  truskawkową .Przykrywamy drugim biszkoptem.Wylewamy masę czekoladową i nakładamy ostatni placek.

Wierzch i zdobienie;
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno,dekorujemy wierzch i boki torta.Schładzamy w lodówce.
Smacznego!!


2 komentarze: