Ta surówka chyba wszystkim jest znana.Pamiętam jak robiliśmy ją w szkole na lekcji. Pózniej często robiłam ją w domu z mamą.Ale została zapomniana.. Niedawno robiłam ją dla synka ,bo lubi i jabłka i marchewkę. Łatwa,klasyczna i zdrowa! Idealna dla tych dbających o linię.Najlepsza do obiadu!
Składniki:
3 marchewki
3 jabłka
3 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
garść posiekanej zielonej pietruszki
sól i cukier do smaku
Umyte jabłka i marchewki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Skrapiamy sokiem z cytryny.Dodajemy pietruszkę ,olej oraz cukier i sól do smaku.Mieszamy dokładnie.Surówka jest od razu gotowa do jedzenia.
Przepyszny deser z piernikami lub ciastkami korzennymi z warstwą musu ze śliwek suszonych z alkoholem i do tego puszysty krem z bitej śmietany i białej czekolady.Jeśli zostały nam poświąteczne pierniki to ten deser jest idealnym pomysłem!
Składniki na 4 desery:
pierniki domowej roboty lub ciastka korzenne
szklanka suszonych śliwek
ok.50 ml wódki lub nalewki śliwkowej
1 biała czekolada
250 ml kremówki
Śliwki zalewamy alkoholem-najlepiej w słoiku,zakręcamyi odstawiamy na ok.12 godzin. Po tym czasie miksujemy wszystko na gładką masę. Pierniki kruszymy i wsypujemy do pucharków.Następnie wlewamy śliwki. Białą czekoladę rozpuszczamy na parze.Kremówkę ubijamy na sztywno,dodajemy ostudzoną czekoladę.Jeśli jest potrzeba można dosłodzić cukrem pudrem. Krem rozkładamy do pucharków. Ja posypałam suszoną żurawiną i kolorową posypką. Smacznego!